Opskrift

Boller i karry

med æble og rodfrugt

Personer

4 PERSONER

Timer

30 minutter

Ingredienser

  • 500 g hakket kalv og flæsk

  • 1 løg

  • 1 fed hvidløg

  • 1 cm ingefær

  • 1/4 rød chili

  • 1 æg

  • 2 spk mel

  • Evt. lidt mælk

  • 1 håndfuld frisk koriander

  • Evt. en lille håndfuld basilikum

  • Salt og peber

  • Sovs

  • 1 løg

  • 1 stængel citrongræs

  • 1 stort æble eller to små

  • 1 stor gulerod eller flere små

  • Evt. en kvart peberfrugt

  • 1 dåse kokosmælk

  • 3 spsk god karry (fx madras-karry)

  • 1 spk citronsaft

  • Evt. lidt æblecidereddike

  • Lidt olie

Fremgangsmåde

Hak løg, chili og hvidløg fint. Fjern skrællen fra ingefæren og hak også denne fint – du kan også rive den. Skyl friske koriander og evt. basilikum og hak dem fint. Kom kød, grøntsager og krydderurter op i en skål. Tilsæt æg, mel, salt og peber og rør den god sej. Er farsen for tør, kan du tilsætte lidt mælk. Er den for tynd, kan du tilsætte lidt mere mel. Bring vand op at koge i en gryde og form små boller af farsen, som du forsigtigt putter i det kogende vand. Kog bollerne i ca. 12 minutter.

 

Sovs

Hak løg, æbler, gulerødder og evt. peberfrugt groft (du behøver ikke hakke det specielt fint, for det hele ryger i blenderen senere). Bank citrongræsstænglen lidt med en kagerulle, inden du hakker den (bankene er med til at frigøre smagsstoffer, der ellers sidder bundet i de kraftige fibre i citrongræsset). Varm lidt olie op i en gryde og start med at riste karryen lidt af. Herefter tilsætter du grønsagerne,
som du svitser nogle minutter, til de bliver let møre. Kom kokosmælk ved og lad saucen koge ca. et kvarter til alle grønsagerne er helt møre. Kom indholdet af gryden op i en blender og blend det hele til en ensartet masse (hvis du hellere vil have en sauce med stykker i, kan du lade være med at blende saucen, men så risikerer du at tygge i nogle lidt trevlede stykker citrongræs).

Kom saucen tilbage i gryden og smag til med salt og peber og lidt citronsaft eller æblecidereddike til at give lidt friskhed. Når saucen er færdig, vender du de færdige boller i og serverer med jasminris (eller bulgur eller andre ris) og godt med friske asiatiske krydderurter som koriander og basilikum.

En god mangochutney ved siden af gør virkelig også underværker.