Opskrift
Boller i karry
med æble og rodfrugt
Ingredienser
-
500 g hakket kalv og flæsk
-
1 løg
-
1 fed hvidløg
-
1 cm ingefær
-
1/4 rød chili
-
1 æg
-
2 spk mel
-
Evt. lidt mælk
-
1 håndfuld frisk koriander
-
Evt. en lille håndfuld basilikum
-
Salt og peber
-
Sovs
-
1 løg
-
1 stængel citrongræs
-
1 stort æble eller to små
-
1 stor gulerod eller flere små
-
Evt. en kvart peberfrugt
-
1 dåse kokosmælk
-
3 spsk god karry (fx madras-karry)
-
1 spk citronsaft
-
Evt. lidt æblecidereddike
-
Lidt olie
Fremgangsmåde
Hak løg, chili og hvidløg fint. Fjern skrællen fra ingefæren og hak også denne fint – du kan også rive den. Skyl friske koriander og evt. basilikum og hak dem fint. Kom kød, grøntsager og krydderurter op i en skål. Tilsæt æg, mel, salt og peber og rør den god sej. Er farsen for tør, kan du tilsætte lidt mælk. Er den for tynd, kan du tilsætte lidt mere mel. Bring vand op at koge i en gryde og form små boller af farsen, som du forsigtigt putter i det kogende vand. Kog bollerne i ca. 12 minutter.
Sovs
Hak løg, æbler, gulerødder og evt. peberfrugt groft (du behøver ikke hakke det specielt fint, for det hele ryger i blenderen senere). Bank citrongræsstænglen lidt med en kagerulle, inden du hakker den (bankene er med til at frigøre smagsstoffer, der ellers sidder bundet i de kraftige fibre i citrongræsset). Varm lidt olie op i en gryde og start med at riste karryen lidt af. Herefter tilsætter du grønsagerne,
som du svitser nogle minutter, til de bliver let møre. Kom kokosmælk ved og lad saucen koge ca. et kvarter til alle grønsagerne er helt møre. Kom indholdet af gryden op i en blender og blend det hele til en ensartet masse (hvis du hellere vil have en sauce med stykker i, kan du lade være med at blende saucen, men så risikerer du at tygge i nogle lidt trevlede stykker citrongræs).
Kom saucen tilbage i gryden og smag til med salt og peber og lidt citronsaft eller æblecidereddike til at give lidt friskhed. Når saucen er færdig, vender du de færdige boller i og serverer med jasminris (eller bulgur eller andre ris) og godt med friske asiatiske krydderurter som koriander og basilikum.
En god mangochutney ved siden af gør virkelig også underværker.
Andre opskrifter med Svinekød

med kartofler, bønnesalat og kryddersmør

med pommes Anna, glaserede gulerødder og kantarelsauce

med honningbagte rodfrugter og rødvinssauce

med grillede grøntsager

med svampesmør og svampesauté

med håndskårne fritter og bearnaise

med grov salat med spelt og blåbær

med jordskokker

med kulørt bedesalat med linser og fuldkorn

med grønkål, pære og løg samt knuste kartofler

med krydderurter

i lag med jordskokker kogt med mørk øl

braiseret i ovn med mørk øl og perlespelt nedkogt med fløde- og soyastegte mandler



af friskhakket grisekød

med brun sovs og bløde løg

med bagte æbler & sellericreme

med let sommersalat

med kartoffel og tangkrydderi


med krydret oksekød og lime

med kalkun og kryddersmør

med oksekød og kryddersmør

med kylling og kryddersmør

med kylling og kryddersmør

med meatballs og kryddersmør


med korianderfrø

med marinerede gulerødder

med ost, bacon og timian

med endive, varme krydderier og slagterbacon


med salvie og slagterbacon

med feta og tomat



med varme marokkanske krydderier

med marokkansk krydderi

med bagte rødløg

med kaffe, balsamico, urter og kakao



med aromatiske middelhavsgrøntsager



med chorizo bearnaise








med slagterbacon



med beder og syltede perleløg

med rødbedesalat

med æble og rodfrugt




på bund af rødkål, svesker, æbler og abrikos

med sprød svær, sovs, rødkålssalat, brune og hvide kartofler

med sauce Au pinot noir

indbagt farsbrød

i cocotte med gewurtztraminer

med surkål

med røget skinke og munsterost






med sprøde kartofler




