Opskrift
Oksehaler på forårsmanér
Ingredienser
-
1-1,5 kg oksehaler, (delt i ledene)
-
2 spsk hvedemel
-
Olivenolie
-
Salt og peber
-
1 persillerod
-
2 gulerødder
-
150 g knoldselleri
-
2 løg
-
1 tsk. tomatpuré
-
2 fed hvidløg
-
1 kvist timian
-
1 laurbærblad
-
200 g svampe
-
2 fed hvidløg
-
Salt og peber
-
Evt. persille
Fremgangsmåde
Vend halestykkerne i mel og brun dem i en stor varm gryde med olie. Tag stykkerne op og drys med salt og friskkværnet peber.
Skær de rensede grøntsager i grove tern og brun dem i gryden et par minutter. Tilsæt tomatpuré og rist sammen med grøntsagerne 1 minut. Læg de brunede halestykker tilbage i gryden oven på grøntsagerne sammen med hele hvidløgsfed, timian og laurbær. Dæk halerne med vand og lad retten småsimre under låg i 2-3 timer, indtil halerne er møre. Skum fedt på overfladen fra, tag halerne op, hold dem varme, og sigt sovsen fra.
Tip: Her kan man vælge at kassere grøntsagerne og tilsætte nye, friske grøntsager i tern eller skiver, når sovsen er kogt ind og smagt til. Gør det på følgende måde: Kom grøntsagstern i en ren gryde med lidt olie og rist dem et par minutter. Tilsæt den tilsmagte sovs og kog et par minutter, så der stadig er bid i urterne.
Tilsæt halerne, eller anret dem i et opvarmet fad, og hæld den varme sovs med grøntsagerne ud over. Drys evt. hakket persille over og servér med rygende varm kartoffelmos.