Opskrift
Côte de Boeuf
med håndskårne fritter og bearnaise
Ingredienser
-
Côte de Boeuf
-
1 Côte de Boeuf på ca. 1200-1400 g
-
4 fed hvidløg
-
1 håndfuld frisk timian
-
30 g smør
-
Neutral olie
-
Salt og peber
-
Bearnaiseessens
-
1 skalotteløg
-
2 fed hvidløg
-
2½ dl hvidvinseddike
-
½ tsk. sorte peberkorn
-
5 stilke estragon
-
2 laurbærblade
-
Pommes frites
-
600 g bagekartofler
-
1 liter vindruekerneolie
-
Salt
-
Bearnaisesauce
-
500 g smør
-
1 spsk. finthakket skalotteløg
-
2 spsk. bearnaiseessens
-
1/4 dl sherryvineddike
-
1/4 dl vand
-
4 æggeblommer
-
2 spsk. finthakket estragon
-
Piment d’espelette
-
Salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
Bearnaiseessens
Skær løg og hvidløg i skiver. Kom alle ingredienser i en gryde og kog essensen ind til 1/3. Sigt og afkøl. Essensen kan holde sig i ca. 3 måneder på køl.
Côte de Boeuf
Brun kødet i olie på en pande, der kan tåle at komme i ovnen.
Skru derefter ned til middelvarme. Tilsæt smør og steg bøfferne i ca. 1 minut på hver side. Drys godt med salt og peber. Læg krydderurter og knust hvidløg ved og stil panden i en forvarmet ovn ved 180°C. Steg kødet i ca. 20 minutter til kernetemperaturen er 52°C. Tag kødet ud af ovnen og lad det hvile i ca. 10 minutter.
Pommes frites
Vask kartoflerne godt og skær dem i stave med skræl på. Giv kartoffelbådene et opkog i letsaltet koldt vand. Hæld vandet fra, uden at kartoflerne går itu. Gentag processen to gange og afkøl dem derefter. Fritér kartoflerne umiddelbart inden servering i 180°C varm olie til de er gyldne. Drys med flagesalt.
Bearnaisesauce
Smelt smørret i en gryde. Giv skalotteløg et opkog i en gryde med bearnaiseessens, sherryvineddike og vand. Afkøl derefter essensen til den blot er lun. Pisk æggeblommerne i og varm op ved svag varme under piskning. Pisk i en tynd stråle smørret i. Vend estragon i og smag til med lidt piment d’espelette eller cayennepeber, salt og friskkværnet peber. Skær kødet ved bordet. Servér pommes frites og bearnaisesaucen til.