Opskrift
Côte de Boeuf
med håndskårne fritter og bearnaise
Ingredienser
-
Côte de Boeuf
-
1 Côte de Boeuf på ca. 1200-1400 g
-
4 fed hvidløg
-
1 håndfuld frisk timian
-
30 g smør
-
Neutral olie
-
Salt og peber
-
Bearnaiseessens
-
1 skalotteløg
-
2 fed hvidløg
-
2½ dl hvidvinseddike
-
½ tsk. sorte peberkorn
-
5 stilke estragon
-
2 laurbærblade
-
Pommes frites
-
600 g bagekartofler
-
1 liter vindruekerneolie
-
Salt
-
Bearnaisesauce
-
500 g smør
-
1 spsk. finthakket skalotteløg
-
2 spsk. bearnaiseessens
-
1/4 dl sherryvineddike
-
1/4 dl vand
-
4 æggeblommer
-
2 spsk. finthakket estragon
-
Piment d’espelette
-
Salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
Bearnaiseessens
Skær løg og hvidløg i skiver. Kom alle ingredienser i en gryde og kog essensen ind til 1/3. Sigt og afkøl. Essensen kan holde sig i ca. 3 måneder på køl.
Côte de Boeuf
Brun kødet i olie på en pande, der kan tåle at komme i ovnen.
Skru derefter ned til middelvarme. Tilsæt smør og steg bøfferne i ca. 1 minut på hver side. Drys godt med salt og peber. Læg krydderurter og knust hvidløg ved og stil panden i en forvarmet ovn ved 180°C. Steg kødet i ca. 20 minutter til kernetemperaturen er 52°C. Tag kødet ud af ovnen og lad det hvile i ca. 10 minutter.
Pommes frites
Vask kartoflerne godt og skær dem i stave med skræl på. Giv kartoffelbådene et opkog i letsaltet koldt vand. Hæld vandet fra, uden at kartoflerne går itu. Gentag processen to gange og afkøl dem derefter. Fritér kartoflerne umiddelbart inden servering i 180°C varm olie til de er gyldne. Drys med flagesalt.
Bearnaisesauce
Smelt smørret i en gryde. Giv skalotteløg et opkog i en gryde med bearnaiseessens, sherryvineddike og vand. Afkøl derefter essensen til den blot er lun. Pisk æggeblommerne i og varm op ved svag varme under piskning. Pisk i en tynd stråle smørret i. Vend estragon i og smag til med lidt piment d’espelette eller cayennepeber, salt og friskkværnet peber. Skær kødet ved bordet. Servér pommes frites og bearnaisesaucen til.
Andre opskrifter med Oksekød

med kartofler, bønnesalat og kryddersmør

med pommes Anna, glaserede gulerødder og kantarelsauce

med honningbagte rodfrugter og rødvinssauce

med grillede grøntsager

med svampesmør og svampesauté

med håndskårne fritter og bearnaise

med grov salat med spelt og blåbær

med jordskokker

med kulørt bedesalat med linser og fuldkorn

med grønkål, pære og løg samt knuste kartofler

med krydderurter

i lag med jordskokker kogt med mørk øl

braiseret i ovn med mørk øl og perlespelt nedkogt med fløde- og soyastegte mandler



af friskhakket grisekød

med brun sovs og bløde løg

med bagte æbler & sellericreme

med let sommersalat

med kartoffel og tangkrydderi


med krydret oksekød og lime

med kalkun og kryddersmør

med oksekød og kryddersmør

med kylling og kryddersmør

med kylling og kryddersmør

med meatballs og kryddersmør


med korianderfrø

med marinerede gulerødder

med ost, bacon og timian

med endive, varme krydderier og slagterbacon


med salvie og slagterbacon

med feta og tomat



med varme marokkanske krydderier

med marokkansk krydderi

med bagte rødløg

med kaffe, balsamico, urter og kakao



med aromatiske middelhavsgrøntsager



med chorizo bearnaise








med slagterbacon



med beder og syltede perleløg

med rødbedesalat

med æble og rodfrugt




på bund af rødkål, svesker, æbler og abrikos

med sprød svær, sovs, rødkålssalat, brune og hvide kartofler

med sauce Au pinot noir

indbagt farsbrød

i cocotte med gewurtztraminer

med surkål

med røget skinke og munsterost






med sprøde kartofler




