Opskrift

Côte de Boeuf

med håndskårne fritter og bearnaise

Personer

4 PERSONER

Timer

45 minutter

Ingredienser

  • Côte de Boeuf

  • 1 Côte de Boeuf på ca. 1200-1400 g

  • 4 fed hvidløg

  • 1 håndfuld frisk timian

  • 30 g smør

  • Neutral olie

  • Salt og peber

  • Bearnaiseessens

  • 1 skalotteløg

  • 2 fed hvidløg

  • 2½ dl hvidvinseddike

  • ½ tsk. sorte peberkorn

  • 5 stilke estragon

  • 2 laurbærblade

  • Pommes frites

  • 600 g bagekartofler

  • 1 liter vindruekerneolie

  • Salt

  • Bearnaisesauce

  • 500 g smør

  • 1 spsk. finthakket skalotteløg

  • 2 spsk. bearnaiseessens

  • 1/4 dl sherryvineddike

  • 1/4 dl vand

  • 4 æggeblommer

  • 2 spsk. finthakket estragon

  • Piment d’espelette

  • Salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde

Bearnaiseessens

Skær løg og hvidløg i skiver. Kom alle ingredienser i en gryde og kog essensen ind til 1/3. Sigt og afkøl. Essensen kan holde sig i ca. 3 måneder på køl.

Côte de Boeuf

Brun kødet i olie på en pande, der kan tåle at komme i ovnen.
Skru derefter ned til middelvarme. Tilsæt smør og steg bøfferne i ca. 1 minut på hver side. Drys godt med salt og peber. Læg krydderurter og knust hvidløg ved og stil panden i en forvarmet ovn ved 180°C. Steg kødet i ca. 20 minutter til kernetemperaturen er 52°C. Tag kødet ud af ovnen og lad det hvile i ca. 10 minutter.

Pommes frites

Vask kartoflerne godt og skær dem i stave med skræl på. Giv kartoffelbådene et opkog i letsaltet koldt vand. Hæld vandet fra, uden at kartoflerne går itu. Gentag processen to gange og afkøl dem derefter. Fritér kartoflerne umiddelbart inden servering i 180°C varm olie til de er gyldne. Drys med flagesalt.

Bearnaisesauce

Smelt smørret i en gryde. Giv skalotteløg et opkog i en gryde med bearnaiseessens, sherryvineddike og vand. Afkøl derefter essensen til den blot er lun. Pisk æggeblommerne i og varm op ved svag varme under piskning. Pisk i en tynd stråle smørret i. Vend estragon i og smag til med lidt piment d’espelette eller cayennepeber, salt og friskkværnet peber. Skær kødet ved bordet. Servér pommes frites og bearnaisesaucen til.